نمایش خبر نمایش خبر

پاتوق های زیبا با تزییناتی چند صد میلیونی

پاتوق های زیبا با تزییناتی چند صد میلیونی



در روزهای اخیر درباره عدم مصرف سیگار و دخانیات و مضرات آن از سوی شخصیت ها و مقامات بهداشتی جهان و ایران سخنرانی و بیانیه صادر شده است. همه به صراحت بر ترک مواد افیونی و سیگار تاکید دارند و از مصرف کنندگان می خواهند تا این شیوه استعمال را کناری بگذارند. 
« بنا بر آمارهایی که در سال 2014 میلادی منتشر شد؛ مصرف دخانیات منجر به مرگ و میری بالغ بر ۶ میلیون نفر در سال می‌شود و در کنار این معضل، حدود ۶۰۰۰۰۰ نفر مرگ غیرمستقیم تنها به دلیل استنشاق دود سیگار افراد سیگاری حاصل می‌گردد.[۱] در ایران نیز روزانه معادل ۳۰ میلیارد تومان سیگار دود می شود و  سالانه نزدیک به 60 میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می‌شود که بین 15 تا 25 میلیارد آن قاچاق است."  در کشور ما؛ استانهایی؛ مانند بوشهر، آذربایجان غربی، گیلان، کرمان و قزوین بیشترین مصرف کننده مواد دخانی بوده اند.  در استان یزد نیز بر اعلام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان یزد،  شیوع مصرف سیگار در استان یزد از 7.5 درصد به 14 درصد رسیده است  و 4 درصد از زنان استان یزد به مصرف سیگار و قلیان، معتاد هستند. 
به هر حال قلیان در جان برخی از جوانان و نوجوانان ما ریشه کرده است و آنها برای تسکین تصنعی درد خود به سراغ این مواد می روند. بسیاری از جوانان علاقه ایی به دود قلیان و سیگار ندارند؛ حتی اگر از آنها سوال کنی که چرا به سراغ دود قلیان و سیگار می روی آنها فقط همنشینی و با هم بودن را مطرح می کنند که لحظاتی در کنار دوستان فارغ از مسایل دنیا و مافیها خوش بگذرند خوش که نه؛ گپ و گفتی بزنند. به هر جهت کارشناسان آگاه به مسایل  اجتماعی، خود بر این باور هستند که در پشت این همنشینی ها خطراتی نهفته است؛ اما چه می شود کرد که جوان را نمی توان به بند بست و او را در خانه حبس نمود. چوب ادب را بالای سر او گرفت و با فرمان «کن مکن» او را به راه آورد. این جوان احتیاج به فضایی دارد که کمی با دوستان و هم سن و سالهای خود بنشیند و گفتگویی کند؛ اگر این گفتگوها به مراکز معینی هدایت نشود؛ بطور حتم آسیب هایی را به بار خواهد آورد. در قدیم قهوه خانه ها و چایخانه ها جایگاهی بودند برای این تبادل افکار و اندیشه ها! اکنون این مراکز با مجوزهای سخت و محکم مراکز بهداشتی و میراث فرهنگی مواجه شده اند. تا جایی که این جایگاهها بسته شده و در عوض پاتوق های زیبا با تزییناتی چند صد میلیونی رشد کرده اند. 
برخورد با این مراکز و در کل برخورد با پدیده دخانیات احتیاج به قوانینی دارد که فقط یک جانبه نباشد. صرفا بازدارنده نبوده  و در جهت افزایش توانمندی جوانان بکار برود. نگاهی فراگیر داشته باشد و به تمامی جنبه های روحی  و روانی افراد احترام بگذارد.   
منابع:
 World Health Organization. Tobacco. Fact Sheet N°339, Updated May 2014. Geneva. (1)
 Accessed 6 January 2015          (2)