نمایش خبر نمایش خبر

عوامل نگرانی و اضطراب در کودکان وراهکارهای آن

عوامل نگرانی و اضطراب در کودکان وراهکارهای آن



      نگرانی که همان دلواپسی ، دلشوره و داشتن پریشانی خاطر است دنیای کودک را که باید سرشار از نشاط و سرزندگی باشد و متاسفانه بعضی از خانواده ها چنان محیط متشنج و دلهره آوری برای کودکان خود فراهم میکنند و آنها را از همان کودکی دچار تشویش و نگرانی می نمایند.این چنین کودکان هنگام روبرو شدن با مسائل گوناگون دچار افکار منفی و فاجعه آمیزی میشوند که مانع از رفتارهای سالم و عادی آنها میگردد و این نگرانی عامل باز دارنده ای است که قوه خلاقیت را ازکودکان میگیرد به طوری که در فعالیت های جدید و مبتکرانه خود دچار شکست می شوند.
    علل و عوامل نگرانی و تشویش خاطر در کودکان:
 1.اختلاف والدین:
   اولین عامل ایجاد کننده در کدکان اختلاف و ستیز والدین است .خانواده حریم امن و آسایش است که در صورت درگیری بین والدین آسایش از فرزندان آن خانواده سلب شده و کودکان چنین خانواده هایی دچار نگرانی شدید و مشکلات عاطفی و روانی میگردد و اصولا کودکانی کم حرف ، گوشه گیر و بهانه جو بار می آیند.
2.فشار برای موفقیت:
   بعضی از کودکان در محیط خانواده تحت فشار والدین قرار گرفته و والدین از آنان انتظارات بی جایی دارند و هدفشان پیشرفت کودک نیست بلکه چشم و هم چشمی و به رخ کشیدن در نزد دیگران است. این اعمال فشار توسط والدین بر روی کودک سبس می شود که او به منظور کسب رضایت پدر و مادر زندگی و تلاش کند.او فکر می کند زمانی ارزش دارد که موفق باشد .بدون موفقیت احساس میکند کسی نیست و هیچ کس به او احترام نخواهد گذاشت.
3.بیماری های سخت افراد خانواده:
    بیماری های سخت و طولانی مدت افراد خانواده از جنبه های مختلف می تواند اثر های نامطلوب بر روی کودکان بجا بگذارد و چون در محیط خانواده جوی نگران کننده وجود دارد بچه ها نیز بالطبع دچار همان نگرانی و اضطراب خواهند شد.
4.نبود والدین در منزل:
   نبود والدین در خانه عامل دیگری در ایجاد نگرانی کودکان، محسوب می شود.زمانی که کودک از مدرسه به خانه می آید و می بیند که پدر یا مادر و یا هردو آن ها در خانه نیستند احساس نگرانی میکند و فکر میکند که او را دوست ندارند و این احساس با ناراحتی و غم شدید همراه شده و در تمام اعمال کودک تاثیر نامطلومب بر جای میگذارد.
راهکارهای پیشنهادی برای برطرف شدن نگرانی و اضطراب در کودک
1. تقویت حس اعتماد به نفس در کودکان
2. پرهیز والدین از نزاع و احتلاف شدید یا غیر شدید در برابر کودکان
3. به رخ نکشیده شدن اشتباهات گذشته کودکان
4. عدم توبیخ و تنبیه بی مورد کودک قبل مطمئن شدن موضوع
5. مقایسه نکردن کودک با دیگر کودکان
6. هماهنگی بین گفتار و رفتار والدین و دیگران
7. بها دادن به تفریح و سرگرمی کودکان
8. تشویق به موقع و بجا در برابر کارهای خوب کودکان
9. گذاشتن وقت برای بودن با کودکان
گردآوری : فرخنده صلاحی آموزگار پایه دوم