نمایش خبر نمایش خبر

صرفه جویی در مصرف آب:

صرفه جویی در مصرف آب:



صرفه جویی در مصرف آب: من، تو، ما، همه... مستقیم و غیر مستقیم.
اکثریت قریب به اتفاق متخصصین منابع طبیعی قرن آینده را قرن جنگ آب نامیده اند. اگر رویه کنونی فشار بر منابع اکولوژیک ادامه یابد، جدال بر سر این ماده بی رنگ و بی بو که مایه حیاتش می نامند، حتمی خواهد بود.
کما اینکه هم اکنون نیز زمزمه هایی از تنشهای آبی به گوش همه ما رسیده و از مهمترین آنها می توان به طرحهای انتقال آب ین حوزه ای اشاره کرد که با فراز و نشیبهایی همراه بوده است. مخالفت شدید ساکنان مناطق غربی کشور با انتقال آب کارون به مرکز کشور واقعیتی از این دست است.
حال باید بدانیم کلید حل این مشکل چیست! به طور کلی مدیریت پایدار منابع آبی در هر اکوسیستم و سازگاری با منابع اکولوژیک آن اکوسیستم، مهمترین و پایدارترین راه حل برون رفت از این مشکل است.
هر چند سهم آب شرب و بهداشت در میزان آب مصرفی کشور چیزی نزدیک به 5 درصد است، اما صرفه جویی در مصرف آب به صورت مستقیم توسط شهروندان یکی از راهکارها است.
اما بخش کشاورزی نزدیک به 80 درصد از مصرف آب کشور را به خود اختصاص می دهد و صرفه جویی در این بخش می تواند در مدیریت بهینه منابع آبی هر اکویستم نقش موثری ایفا نماید. راهکارهای متعددی برای صرفه جویی آب در بخش کشاورزی می تواند اعمال شود که در اشاره ای کوتاه می توان به استفاده از گونه های کم آب خواه، بهینه سازی انتقال آب به مزارع و استفاده از روشهای نوین آبیاری اشاره کرد.
موضوعی که زمینه ساز نوشتن این مطلب گردید نهالهای خرمای کاشته شده در بلوار آیت ا... میر غنی زاده(حد فاصل بلوار امام علی تا پارک آبشار) بود. اقدام شایسته شهردار محترم و مجموعه کارکنان شهرداری در نگهداری و مراقبت کامل از نهالهای خرمای کاشته شده در این بلوار قابل تقدیر است. پیچیدن پوششهایی از جنس نخ بر روی نهالهای مذکور جهت جلوگیری از تبخیر بیش از حد و محافظت از جوانه انتهایی نهال در مقابل تابش شدید خورشید، کمک شایانی به موفقیت در کاشت و جلوگیری از خشک شدن نهال می نماید. اگر نهال کاشته شده (که می بایست برای مدت نسبتا طولانی آبیاری گردد) خشک شود، قطعا موجب هدررفت بخش زیادی از آب و هزینه های نگهداری نهالها خواهد گردید. 
تجربه نشان داده است اگر نهالهای خرما در زمین کاشته شده و در همان حالت طبیعی و بدون محافظتهای ذکر شده آبیاری گردد، احتمال خشک شدن آن زیاد است. بنابراین شایسته است از اقدام شهردار محترم در این خصوص تقدیر گردد. این خود اقدامی غیر مستقیم در راستای بهینه سازی مصرف آب در بخش کشاورزی است که به خوبی توسط کارکنان فضای سبز شهرداری اجرا گردیده است. 
امید است اقداماتی اینچنین در مجموعه کشاورزی شهرستان (که احتمالا تعداد آن کم هم نباشد) موجبات صرفه جویی در مصرف آب را بیش از پیش فراهم آورد.
یادمان باشد:
احترام به طبیعت، وظیفه ماست و
ما متعلق به طبیعتیم، نه ارباب آن.
عبدالحسین رضائی پور
دکتری تخصصی منابع طبیعی