نمایش خبر نمایش خبر

سم پاشی بی موقع و بدون آگاهی درختان پسته، سرطان زا خواهد بود

سم پاشی بی موقع و بدون آگاهی درختان پسته، سرطان زا خواهد بود



عذرا عبداللهی شیطوری| کشاورزی یک قطب مهم در اقتصاد کشور است و در این بین پسته کاران بخش اعظمی از صنف را به خود اختصاص می دهند که شهرستان بافق نیز از این موضوع مستثنی نیست. به همین منظور جهاد کشاورزی با همکاری بسیج مهندسین کشاورزی اقدام به برگزاری کلاسهایی در جهت ارتقاء سطح دانش پسته کاری و افزایش بهره وری در امر پسته کرده است. در همین خصوص هفته نامه افق کویر با مدیر اجرایی این همایش، مهندس فضه خلیلی گفتگویی انجام داده است.
افق کویر:این همایش چه زمانی و در چه مکانی انجام شده است؟
کشاورزان درخواست برگزاری کلاس با موضوع آفات را داشتند این همایش در عصر روز یک شنبه مورخ 24/02/96 به مدت 2 ساعت و نیم با موضوع نوع سموم مصرفی، نحوه و زمان مصرف آن در محل چاههای کشاورزی با حضور کارشناسی از شرکت بایر آلمان برگزار شد. شرکت بایر آلمان، شرکت تولید کننده ی سم در دنیاست که به عنوان شرکت مادر شناخته می شود. این همایش با همکاری جهاد کشاورزی و بسیج مهندسین کشاورزی انجام می شود به طوری که برخی هزینه ها و هماهنگی توسط جهاد و برخی دیگر توسط بسیج انجام می گردد. 
افق کویر: اهداف برگزاری این همایش چه بوده است؟ 
متأسفانه سمپاشی بی رویه در بین کشاورزان بسیار گسترش پیدا کرده است. به نحوی که برخی کشاورزان به محض دیدن آفت بر روی درختان شروع به سمپاشی می کنند، در حالیکه اطلاع از زمان سمپاشی و استفاده از سم مناسب در آن زمان نقش به سزایی در سلامت و باروری درخت خواهد داشت. 
بسیاری از این سموم، سرطان زا هستند. پس وقتی که در ماه 2 الی 3 مرحله سمپاشی بدون اصول داشته باشیم و همچنین نکات ایمنی را نیز رعایت نکنیم، باعث بروز بیماری تنفسی خواهد شد. نکته ی دیگر اینکه در هنگام سمپاشی بسیاری از کشاورزان به مقدار سم مصرفی توجهی ندارند و برخی مواقع از یک سم، دو برابر دستور مصرفی، استفاده می کنند. در ضمن وقتی سمپاشی غیر اصولی و در زمان مناسب خود نباشد، نه تنها آفات را از بین نمی برد؛ بلکه باعث از بین رفتن حشراتی می‌شود که بسیار مفید هستند و آفت را کنترل می کنند و این باعث طغیان آفت خواهد شد؛ بنابراین هدف از برگزاری این همایش نحوه ی صحیح مصرف سموم، مقدار مناسب آن و استفاده درست از سم پاش بود.
افق کویر: آیا آموزش عملی هم انجام شد؟
 بله- کارشناس با بازدید از برخی باغات و بررسی آفت که در این فصل شیره ی خشک است و نوع سموم مصرفی را به عزیزان کشاورز توصیه نمود. 
افق کویر: تدابیر بسیج کشاورزی برای حمایت بیشتر از کشاورزان چیست؟
 بسیج با برگزاری اینگونه همایشات کمک بزرگی به کشاورزان می کند و ما تصمیم داریم که هر 20 روز یا ماهی یک بار بر اساس ظهور آفات یک همایش برگزار کنیم. زیرا آفات زمان خاصی ظاهر می شوند؛ بنابراین اگر این همایشات، یک هفته تا 10 روز قبل از ظهور آفت تشکیل شود تا به سوالات کشاورزان در زمینه ی آفت های آن زمان پاسخ داده شود بسیار مفیدخواهد بود.
افق کویر: آیا همایش ها مختص پسته و خرما است؟ 
خیر، درآغاز فصل زراعی و قبل از کاشت گندم، همایش هایی در خصوص آماده سازی زمین، نحوه ی کاشت، توزیع بذرهای ضدعفونی شده که در اداره جهاد کشاورزی توزیع می شود، برای زراعت کاران برگزار می شود. یک سری کلاسها هم برای جایگزینی گیاهان کم آبخواه مثل زعفران، کلزا، گلرنگ به جای گیاهان پر آبخواه مثل جو، گندم و یونجه برگزار گردید؛ اما متأسفانه به علت دیدگاه اشتباهی که کشاورزان به این موضوع دارند، مانند نیاز به آرد گندم برای پخت نان خانگی و یا کاشت یونجه و جو برای دام ها، از این طرح استقبال چندانی نشد؛ البته این دیدگاه برای مناطقی مانند شهرستان بافق اشتباه است؛ زیرا بافق منطقه ای است که کششکاشت گیاهان پر آبخواه را ندارد.
افق کویر: آیا این همایش ها فقط در شهر برگزار می شود؟ 
خیر، این همایش ها در روستاها هم برگزار می شود و قرار است که هفته ی آینده همایشی در سبزدشت نیز برگزار شود تا پیرامون سموم پسته برای کشاورزان صحبت شود. 
افق کویر: استقبال کشاورزان از همایش ها چگونه بوده است؟
 انتظار ما برای استقبال کشاورزان از این همایش، بیش از اینها بود و این موضوع چند علت دارد. یکی آن که برخی کشاورزان از تجربه های خود و دیگران طی چند سال باغداری استفاده می نمایند. برخی دیگر کارشناسانه عمل می کنند و با قرارداد بستن با کارشناس زراعی و مشورت کردن با وی اقدام به کاشت، داشت و برداشت پسته می کنند. بعضی از افراد نسبت به این مسئله کاملاً بی تفاوت هستند و بعد از مشاهده آفت شروع به سم پاشی می کنند.
افق کویر: حرف پایانی؟ 
اگر کشاورزان تمایل دارند کشاورزیشان صرفه اقتصادی داشته باشد و هزینه و زمانی که مصرف می کنند، مثمر به ثمر باشد. به سمت کشاورزی علمی بیایند و از کشاورزی سنتی فاصله بگیرند. در واقع در امر کاشت، داشت و برداشت پسته فقط سم پاشی نیست؛ بلکه باید یک مبارزه ی تلفیقی را در پیش گرفت. بدین صورت که ابتدا روشهای غیر شیمیایی مانند، هرس به موقع و مناسب درختان، مدیریت صحیح باغات پسته، استفاده از کارتهای زرد و تله های فِرِمونی را رعایت نمایند و اگر نتیجه نگرفتند، در مرحله ی آخر سم پاشی نمایند. متأسفانه آثار سموم پسته بسیار زیاد و مخرب است، به طوری که در یک آزمایشی سم پسته در شیر مادر یافت شده است و برخی مواقع پسته به علت سم پاشی بی رویه نمی تواند به کشورهای دیگر صادر شود؛ اگر کشاورزان عزیز حداقل به فکر سلامتی خودشان هستند، از سم پاشی بی رویه بدون اصول خودداری نمایند.