نمایش خبر نمایش خبر

سخت ترین کار شهرداری تملک املاک و اراضی است

سخت ترین کار شهرداری تملک املاک و اراضی است



رضیه زارع پور| هفته نامه افق کویر، در این شماره گفتگویی با مهندس محمدرضا عظیمی زاده، شهردار یزد انجام داده است.
افق کویرعملکرد شهرداری در زمینه فرهنگی و ورزشی چگونه بوده است؟
عملکرد شهرداری را باید بصورت نسبی سنجش کنیم، باید مقایسه کنیم با چیزی که در گذشته وجود داشته است؛ وقتی به قبل مثلاً پنج سال پیش برمی گردیم مشاهده می کنیم که حرکات کند و بعضا بی تاثیر ی در حد ساخت یک فرهنگسرا در شهر وجود داشته است. کارهایی که در بخش فرهنگی و اجتماعی و ورزشی اصلاً نمودی نداشته است. در زمینه فعالیتهایی که می توانست در سطح شهر خیلی اثر گذار باشد در دوره‌ی گذشته کار خاصی انجام نشده است .در این دوره یکسری از فعالیتها شروع شد. که بعضاً تأثیراتش داخل شهر دیده شده است به عنوان مثال فعالیتهایی که در سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری انجام شده است،یکی از اقداماتی که در این زمینه توانست خیلی اثر گذار باشد، دوره های مشاوره گروهی بود که تشکیل شد و مورد استقبال همشهریان عزیز قرار گرفت و نشان داده شد که شهر ما به این موارد نیاز مبرم دارد. همچنین ساختمان فرهنگسرا در بلوار بهمن را شروع به ساخت کرده ایم که عملیات اسکلت آن تکمیل شده و در سال آینده می تواند به بهره برداری برسد. در خصوص فعالیتهای ورزشی، چندین مرحله المپیاد محلات را برگزار کرده ایم که باعث شور و نشاط اجتماعی شده و هم اکنون دور چهارم آن قرار است برگزار شود. بالغ بر چهار هزار نفر از محلات مختلف شهر ثبت نام کرده اند. همچنین حمایت از بعضی از هیتئهای ورزشی را صورت داده ایم. در همین زمینه نسبت به اعزام بعضی از آنها به خارج از کشور اقدام کرده ایم مانند هیئت شمشیر بازی که به ارمنستان اعزام و به کسب مقام دوم نائل آمد. شهرداری به فکر توسعه این اقدامات هست تا با این روند آینده بهتری را برای شهر رقم بزند.
افق کویر آیا از کارکرد سازمان اتوبوسرانی راضی هستید و جهت توسعه این سازمان چه برنامه ای دارید ؟
سازمان اتوبوسرانی یزد در حومه و سطح شهر یکسری خدماتی را ارائه داده است. حریم سرویس دهی آن تا شعاع 60 کیلومتر شهر یزد است مانند رستاق تا اشکذر، مهریز و تفت، اکرم آباد و خویدک. این اتوبوسها ایستگاه به ایستگاه توقف دارند تا بتوانند به نحو احسن به مسافرین سرویس دهی مناسبی را ارائه دهند. اتوبوسرانی فضایی در حدود 25هکتار را پوشش می دهد. چند سالی است کمکهای دولت در بخش حمل و نقل عمومی به شهر داریها محدود شده و نوسازی توسعه ناوگان را با مشکل روبرو کرده است .سالیانه چهار تا پنج اتوبوس که آنهم از بودجه شهر داری خریداری می گردد. بحث کار نرم افزاری بر سازمان اتوبوسرانی و برنامه ریزی حمل و نقلی در داخل شهراز مواردی است که در این دوره به آن پرداخته شده است، اوایل یک ایستگاه مرکزی در شهر یزد وجود داشت که همه اتوبوسها از آنجا حرکت و به همان جا بر می گشتند درحال حاضر چند پایانه اتوبوسرانی در یزد وجود دارد مانند میدان حضرت امام علی (ع)، سه راه شحنه، شهدای محراب که به فکر ازدیاد این پایانه ها هستیم .در بحث حمل و نقل عمومی، ما کریدورهای پر تردد و پر مسافررا در شهر شناسایی کرده ایم. سه کریدور پر جمعیت داریم که حمل و نقل انبوه باید در آن انجام شود. یکی از روشهایی که ممکن است حمل و نقل انبوه را پشتیبانی کند بخش "بی ار تی" است که طرح مطالعاتی آن آماده شده و تعدادی از اتوبوسهایش هم خریداری شده است؛ ولی قطعاً به کمک و حمایت دولت نیاز داریم تا 40 دستگاه اتوبوس مورد نیازخریداری شود .
بحث حمل و نقل ریلی هم یکی از موضوعات مرتبط شهر یزد است که مطالعاتش انجام شده، و نیازمند تأیید شورای عالی ترافیک کشور است تا اعتبار لازم به آن تخصیص یابد. ضمناً سازمان اتوبوسرانی و تاکسیرانی و سازمان حمل و نقل پایانه های شهری، این سه سازمان در تشکیلات جدید شهرداری ادغام می شود و به عنوان یک سازمان بنام سازمان حمل و نقل عمومی بارو مسافر به فعالیت خود ادامه خواهد داد .
افق کویردر خصوص زیرگذر میدان ابوذر به سمت بلوار دشتی چرا به این صورت و یک طرفه ایجاد شده است؟ آیا در آینده دو بانده خواهد شد یا خیر؟
میدان ابوذر چهار راه نیست؛ بلکه یک سه راه است. در چهار راه، چهار گره ترافیکی اطراف مسیرها و میدانها به وجود می آید؛ ولی در میادینی که سه راه است دو گره ترافیکی وجود ندارد؛ لذا نیازی نیست که ما در تقاطع ابوذر زیر گذر دو طرفه داشته باشیم و مشکل این دو گره ترافیکی را در ورودی و خروجی تیمسار فلاحی با ایجاد یک خط زیر گذر به سمت بیرون شهر حل کرده ایم .برای ورودی شهر با توجه به حجم سنگین ترافیکی که بعضی از مواقع از سمت جنوب شهر یزد ایجاد می شود، باید تعریض صورت می گرفت. این تعریض، چه زیر گذر را اجرا می کردیم یا نمی کردیم باید انجام می گرفت در حال حاضر این تعریض در حال انجام است و تعدادی از مغازها و املاک در مسیر طرح قرار دارند که خریداری و تملک شده و ان شا ا... بقیه هم تملک می شود و این مسیر پر عرض با چهار خط عبور برای ورودی شهر یزد پیش بینی می شود که دیگر هیچ مشکل ترافیکی در تقاطع ابوذر نخواهیم داشت.
افق کویر با توجه به توسعه پرژوهای شهری، آیا شهرداری در خصوص آزاد سازی اراضی و املاکی که در مسیر طرحها وجود دارد تا به حال با مشکل خاصی روبرو بوده است؟ همکاری مردم را در این مورد چگونه ارزیابی می کنید ؟
یکی از سخت ترین کارهایی که شهرداری در سطح شهر باید انجام بدهد تملک املاک و اراضی که در مسیر طرحهای عمرانی قرار می گیرد است که نهایت همکاری شهروندان را لازم دارد. یکسری قوانین و مقررات است که باید در طول جریان اداری تملک اجرایی شود، باید جریان کارشناسی بر روی زمین طی شود قیمت، قیمت عادلانه، نه به ضرر شهرداری و نه به ضرر صاحب ملک باشد. قوانینی هم برای کسانی که همکاری نمی کنند پیش بینی شده است. نکته مهم که در بحث املاکی که شهرداری قصد تملک آن رادارد این است که ملک حتماً باید سند مالکیت داشته باشد خیلی از املاک سند مالکیت ندارد و امکان تملک ندارد. نکته بعدی که خیلی مهم است وقتی وارد عرصه تملک می شویم باید نقدینگی داشته باشیم هم در مورد زمین و هم در مورد ملک معوضی که مورد پسند طرف معامله و شهر داری باشد این مساله صادق است. به هر صورت این مساله کارها را دشوار می کند و بعضاً پروژه های بازگشایی معابر به علت همین مسائل به تعویق می افتد .
افق کویردر بخش دفع زباله و پسماندهای خانگی آیا تکفیک زباله صورت می گیرد؟
در جریان جمع آوری زباله ها باید سه نکته را در نظر داشت. ابتدا بحث فرهنگ سازی در مورد تفکیک زباله از مبدأ بحث دوم حمل زباله به محل دفن زباله که باید درست پیش بینی کنیم و سوم انباشت زباله! باید برنامه اساسی برای تعیین تکلیف زباله داشته باشیم دفع زباله ساده ترین کاری بوده که از قدیم انجام می شده است که اراضی وسیعی را در بر می گرفت در سال 84یک کارخانه کمپوست اجرا شد؛ متأسفانه بخاطر مسائلی نتوانست راه اندازی شود. در نهایت امسال این کارخانه را مجدداً راه اندازی کردیم که الآن کار تفکیک زباله را انجام می دهد، حتی زباله هایی که از مبدأ تفکیک نشده اند مانند فلز و شیشه و پلاستیک و غیره کاملاً دفع شده ها را می برد و دفن می کند و مابقی زباله ها را تبدیل به کود می کند یا در دستگاه زباله سوزی تبدیل به برق می شود. سرمایه گذار پروژه قول داده است که ظرف 9 سال این فرایند تکمیلی را در همین کارخانه به سرانجام برساند.
افق کویر: همکاری شورای شهر با شهردای چگونه است ؟
همکاری خیلی عالی است.
افق کویر چه سیاستهایی در خصوص خدمات شهری به ویژه آتشنشانی که خیلی مهم و مؤثر است دنبال می کنید؟
آتش نشانی، زمینه ایمنی شهر را فراهم می کند با توجه به گستردگی و پراکنندکی شهر، برنامه ریزی در خصوص ایستگاهای آتش نشانی انجام شده است. به منظور دستیابی به تعداد ایستگاه های آتش نشانی براساس سرانه مورد نظر برای شهر یزد 11 ایستگاه مورد نیاز است. در حال حاضر 9 ایستگاه فعال داریم یک ایستگاه در حال احداث و مراحل تکمیلی است که حتی پرسنل آنهم استخدام شده اند و محل آن آزاد شهر است و همچین یک ایستگاه هم باید در منطقه مهرآوران صفاییه ساخته شود که با احداث آن پروژه ها، آتش نشانی یزد تکمیل می شود. هم اکنون در فکر خرید زمین مهرآوران صفائیه هستیم و بحث توسعه و نوسازی آتش نشانی هم نیاز به کمک دولت دارد که ان شاا... انجام می گیرد و شهرداری هم در حد توان و امکانات و منابع خود انجام داده است. همچنین با توجه به شکل ساختمان سازی جدید شهر و ارتفاع زیاد ساختمانها مورد نیاز است که یکسری امکانات جدید جهت ارتقای حریق و نجات جان حادثه دیدگان داشته باشیم که در این خصوص ما قراردادی با طرف آلمانی جهت ساخت نردبانهای هیدرولیکی و بالابرها بسته ایم در این زمینه اولین نردبان هیدرولیکی شهر یزد را به قیمت پنج میلیارد تومان خریداری کردیم که پیش پرداخت آن به مبلغ یک و نیم میلیارد انجام شده و در حال ساخت است که ان شا ا... خرداد ماه قرار است به ما تحویل دهند .
افق کویر با توجه به ازدیاد تعداد خودرو در سطح شهر و کمبود پارکینگ که اغلب در ساعتهای اوج ترافیک خصوصاً در مناطق بافت تاریخی شهر مردم با مشکل پارک خودرو مواجه اند چه تمهیداتی در جهت رفع این مشکل در نظر دارید؟ پارکینگ یکی از مشکلات شهرهای بزرگ است. بزرگ شدن شهر مشکلاتی نیز به دنبال دارد که پارکینگ یکی از آنها است. تلاش شهراری بر این است که مردم در ساخت و سازها کمترین نارضایتی را داشته باشند و ما مجموعه پارکینگی در خیابان فرخی در حال ساخت داریم که ظرفیت تقریبی 900 ماشین را دارا است. در بافت تاریخی شهر هم به دنبال افزایش پارکینگ هستیم. در این خصوص زمینهایی پیش بینی شده که به عنوان پارکینگ خریداری شود؛ مانند خیابان قیام، امام و میدان بعثت، اما نکته مهم این است که مردم فرهنگ استفاده از خودرو خود را عوض کنند .نکته بعدی این است که ما باید مدیریت فضای پارکنیک موجود را انجام دهیم که این کار از حدود یکسال و نیم پیش شروع شده است خواسته ی شهرداری آن است که همه بتوانند از پارکینگهای عمومی به نحوه عادلانه استفاده کنند ما به دنبال این هستیم که در ساخت و سازهای جدید پارکینگ هم در نظر گرفته شود .
افق کویرچه خاطره ی زیبایی از دوره ی مدیریت تان در ارتباط با مردم بخاطر می آورید؟
هیچ چیز برای یک فرد خوشایند تر از این نیست که برق شادی ر ا در چشم مردم ببیند. زمانی که پروژه های ما تکمیل می شود و مردم می توانند از این پروژه ها استفاده کنند بهترین خاطرات ما شکل می گیرد.  بهترین خاطره من زمانی بود که به آزاد شهر برای بازدید پارکی رفتم که هیچ نوع وسیله بازی نداشت. بعد از تکمیل وسایل بازی دوباره به آنجا رفتم؛ زمانی که بچه ها را در کنار خانواده هایشان درحال بازی دیدم که لحظات فراغتشان را با شور و نشاط می گذرانند برایم بهترین خاطره شد.