نمایش خبر نمایش خبر

زلزله در مدیریت جهادی

زلزله در مدیریت جهادی


زلزله در مدیریت جهادی

شاید دیده یا شنیده اید که در برخی خانواده ها اگر پدری فرزندان را مورد بی مهری قرار داده باشد و در حالت احتضار قرار گیرد، بعضی از فرزندان مادی گرا و بعضاً تنگ‌دست با خود می گویند: بهتر که چنین پدری در دنیا نباشد زیرا در حیاتش ما را خیری نیست. و غریبه ها را بیشتر مورد توجه قرار می داد و شاید پس از مرگش از میراث اندکش ما را نصیبی رسد که البته در برخی موارد اگر پدران، این فرزندان را عطیه ای داده باشند لیکن چون ذات انسان سیری ناپذیر و غیرقابل اشباع می باشد باز هم اعتراض آنان گوش فلک را کر می کند.
آنچه مسلم است اگر پدران در زمان حیات خود آنچه بایسته و شایسته فرزندان می باشد را تا حدی در اختیار آنان قرار دهند هم صفا و صمیمیت خانواده مستحکم می گردد و نیز هر لحظه انتظار مرگ پدر را نمی کشند و پس از مرگ او پس لرزه های کدورت بین فرزندان بوجود نمی آید.
در نظام اسلامی نیز مدیران باید مانند پدری مهربان و بخشنده باشند تا زمانی که در جایگاه مدیریتی قرار دارند ضعیفان، درماندگان، کارگران سخت کوش و حقوق بگیران زیرمجموعه آنان، هر لحظه خواستار تداوم سایه وجودشان باشند و منتظر سخنان شایعه‌پراکنان و تفرقه افکنان نشینند و با یک جرقه، انفجار تولید نکنند. مقصود بنده از بخششها و عطایا، ریخت و پاشها و در اختیار قراردادن نامحدود امکانات نیست لیکن در مناسبتهای مختلف و با اهداف خاص می توان به گونه ای تصمیم گیری کرد که افراد بریده از همه جا و امیدوار به کرم مدیران، خواستار تغییر آنان نباشند که البته این موارد در مورد مدیران ارشد نیز صدق می کند که با برجاگذاشتن خدماتی برای قشر کارگر و محروم جامعه هنوز هم یادی از آنان در محافل کرده و دعاگوی آنان می باشند. گذشته از این مدیران جهادی با چنین اقدامات جهادگونه می توانند انگیزه های روانی و اجتماعی را افزایش دهند. که در این نوشتار ضمن توضیح اختصار از فواید انگیزه سازی در بین کارکنان، از عدم تولید انگیزه به عنوان پس لرزه مدیریتی در حال و آینده نام برده می شود.
برخی از دانشمندان مدیریت، موضوع ایجاد انگیزه را به عنوان یک وظیفه یا یک عنصر از مدیریت قلمداد کرده اند. برای ایجاد انگیزه، تقویت کننده های زیادی نقش دارند. ایجاد فضای شاداب و باطراوت، پرداخت پاداش، اضافه کار، کمکهای اقتصادی در قالب‌های مختلف، مسافرتهای داخلی و خارجی و ... از مولدهای انگیزه در بین کارکنان یک سازمان یا شرکت می باشد. مدیریت جهادی برای جلوگیری از پس لرزه های نارضایتی های صنفی و اجتماعی باید شخصاً به تصمیم‌گیری های جدی دست زند تا بتواند کارکنان را تاحدی راضی نگه دارد. زیرا در مدیریت جهادی، مدیر دارای بینش قانع کردن و ایجاد انگیزه می باشد. این گونه مدیران در تلاش برای بدست آوردن مجموعه قابل حصولی از روشها، برنامه‌ها و سیاست‌ها، راه‌های مختلف رسیدن به هدف را ارزیابی می‌نمایند آنان به جای بهره‌گیری از فرصتهای آینده، به عدم کارایی در گذشته که ناشی از سیاستهای اتخاذ شده می باشد توجه دارند. لذا سعی می کنند آینده‌ای را طراحی کنند که با اصلاحات اقتصادی، انگیزه و رضایت کارکنان افزایش یابد. البته این نوع هدف‌گذاری‌ها بیشتر به منابع پولی توجه دارد که تصمیم‌گیری در مورد تخصیص تسهیلات و امکانات اقتصادی و رفاهی در شرکتهای مادرتخصصی، معدنی، نفتی و ... قابل اجراست. مدیران جهادی باید بدانند که برای رهبری و هدایت یک مجموعه فرهنگی، اقتصادی و سیاسی ایجاد انگیزه عامل اساسی است. انگیزه‌های اجتماعی بهترین نوع انگیزه برای ادامه رهبری و هدایت مجموعه است که شامل عضویت کارکنان در گروه ها و فعالیت‌ها، دادن پست‌ها و شغل بالاتر و بهتر، توجه بیشتر به آرزوهای کارکنان می باشد.
مدیران جهادی موفق، توانایی ایجاد حالتی در کارکنان را دارند که علاوه بر افزایش تولید و بهره وری اعتماد به نفس و علاقه مندی را افزایش می دهد. هر گاه مدیری بتواند روی فعالیتهای کارکنان خود اثر بگذارد می تواند معیار عمومی برای تشخیص رهبری کارآمد را در کارنامه خود ثبت کند.
بدون شک مدیران جهادی علاوه بر اینکه باید رهبری برنامه ریز، متخصص، کنترل کننده، ایدئولوژیست باشند باید مسئول تشویقات، تنبیهات در حوزه کاری خود نیز باشند. هر گاه مدیری صرفاً به تنگناها و مشکلات حوزه مدیریتی و فقدان بودجه اشاره کند او را به عنوان مدیری بسته می شناسند و نیروهای تحت امر او یا کارایی لازم نداشته و یا فرصت ظهور و بروز کارآمدی لازم پیدا نمی کنند.
بدون تردید اقدامات اصلاحی می تواند انحرافات را تصحیح نموده و از بسیاری پس لرزه‌های مدیریتی کاسته و نوعی احترام درونی و برونی برای کارکنان ایجاد کند.
ادامه دارد...          
محمدرضا ابراهیمی