نمایش خبر نمایش خبر

دیابتی ها مراقب نارسایی کلیه باشند

دیابتی ها مراقب نارسایی کلیه باشند



عشرت رنجبر| شایع ترین علت نارسایی کلیه در دنیا ابتلا به دیابت است و روزانه از هر 3 دیابتی یک نفر به بیماری مزمن کلیه مبتلا می شود.
افرادی که در دو نوبت قند ناشتای آن ها بالای 126 گرم در دسی لیتر باشد مبتلا به بیماری دیابت هستند. لوز المعده ماد ه ای به نام انسولین تولید می کند که مقدار قند را در خون تنظیم می کند؛ اگر مقدار انسولین کافی نباشد و یا بدن از آن به خوبی نتواند استفاده کند فرد به بیماری دیابت یا مرض قند مبتلا می شود. به تدریج عروق کوچک و بزرگ بیمار صدمه می بیند و در نتیجه دچار عوارض چشمی، کلیوی، اعصاب و عروقی می شود. بیماران دیابتی 5-3 سال پس از شروع بیماری شان امکان دارد دچار عوارض کلیوی شوند؛ البته این عوارض کلیوی فقط در 40 درصد از بیماران ایجاد می شود و آن هم در کسانی است که قند خونشان را کنترل نمی کنند. در دیابت عروق خونی کوچک آسیب می بیند؛ وقتی عروق کلیه ها آسیب می بیند کلیه های شما نمی توانند خون تان را به خوبی تصفیه کنند. در نتیجه بیشتر از آن چه که باید آب و نمک در بدن تان جمع می شود و باعث افزایش وزن و تورم قوزک پا می گردد ممکن است پروتئین در ادرارتان ظاهر شود.
دیابت همچنین ممکن است به سیستم عصبی بدن تان آسیب برساند این امر می تواند باعث اشکال در تخلیه ی مثانه بشود. فشار حاصل از پر بودن مثانه می تواند به کلیه ها پس زده و به آن ها آسیب برساند. همچنین اگر ادرار به مدت طولانی در مثانه بماند می تواند باعث ایجاد عفونت گردد، چون باکتری ها در ادراری که حاوی مقدار زیادی قند است به سرعت رشد می کنند.
زود رس ترین علایم بیماری کلیوی ناشی از دیابت «آلبو مینوری» یعنی افزایش ترشح آلبومین در ادرار است؛ وقتی کلیه ها نارسا شوند در واقع اوره و کراتنین خون بیمار افزایش می یابد و فعالیت کلیه ها برای دفع سموم بدن کاهش می یابد. رفته رفته به جایی می رسد که در اثر نارسا شدن کلیه ها فرد نیازمند دیالیز و پیوند کلیه می شود.
بد نیست بدانید در مرحله ی دفع آلبومین به مقدار کم(آلبومینوری) امکان دارد مشکلات و نوسان های فشار خون در افراد به وجود آید. به وجود آمدن فشار خون در بیماران دیابتی نوع یک می تواند پزشک را متوجه درگیری احتمالی کلیه ها کند.
علایم بیماری مزمن کلیه؛ پرفشاری خون، خستگی، بی اشتهایی، پوست تیره و خشک، تهوع، استفراغ، دفع ادرار در شب و تورم پاها می باشد.
تأکید و توصیه پزشکان بر این است که افراد مبتلا به دیابت حتماً قند خون را تحت کنترل داشته باشند و با این کار از بروز عوراض دیابت جلوگیری کنند.
کارشناس پرستاری