نمایش خبر نمایش خبر

دولت توان جذب نیروی جدید ندارد

دولت توان جذب نیروی جدید ندارد



رضیه زارع پور| هفته نامه افق کویر در این شماره گفتگویی با دکتر محمد حسین ریاحی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد انجام و به پرسش های این هفته نامه در رابطه با اشتغال پاسخ داده است. 
افق کویر: وضعيت سامانه ملي مشاغل در استان يزد به چه صورتي است و آيا اين سامانه نيزدر يزد فعاليت دارد؟
بر اساس تصميم شورای عالی اشتغال به منظور نظارت مستمر، مستقيم و مؤثر بر فرايند ايجاد فرصت های شغلی جديد در كشور و همچنين در راستای ايجاد بانك اطلاعاتی در حوزه بازار كار از ابتدای سال 90 سامانه ملی رصد اشتغال توسط وزارت تعاون،كار و رفاه اجتماعی راه اندازی گرديده است و پس از راه اندازی، كليه دستگاه های اجرايی می بايست اطلاعات شاغلين خود را به صورت برخط در سطح استانی و شهرستان در اين سامانه ثبت كنند تا ضمن در دسترس بودن اطلاعات مذبور بتوان به راحتی نسبت به اعتبار سنجی به روز آن و بهره برداری در فرايند هاي برنامه ريزی مورد استفاده قرار گيرد. در استان يزد هم نيز از سال 90 دستگاه هاي اجرايی دارای تعهد اشتغال هر ساله نسبت به ثبت اطلاعات شاغلين جديد خود اقدام و در پايان هر سال گزارش آخرين وضعيت ثبتی هر دستگاه در كارگروه تخصصی اشتغال استان مورد بررسی قرار می گيرد. اطلاعات شاغلين در اين سامانه بر اساس خود اشتغالی، اشتغالزايی حقيقی و حقوقی، اشتغال دولتی و غير دولتی و در بخش های مختلف صنعت،خدمات و كشاورزی ثبت می گردد.
افق کویر: آيا اقدامي در زمينه مشاوره شغلي به افراد جوياي كار براي افزايش بهره وري صورت گرفته است؟
در حال حاضر تعداد 27 دفتر مشاوره شغلي و كاريابي غير دولتي داخلي دارای مجوز از اين اداره كل در استان فعال مي باشد كه از اين تعداد كاريابي 15 كاريابي در شهرستان يزد و 12 كاريابی در ساير شهرستان ها مستقر مي باشد اين دفاتر براي راهنمايی و مشاوره شغلی به جويندگان كار و كار فرمايان، شناسايی فرصت های شغلی در داخل استان و بكارگماري جويندگان كار راه اندازي شده است. اين دفاتر در زمينه رسالت خود مبنی بر راهنمايی و مشاوره شغلی با تكيه بر شناخت خصوصيات فردی، استعدادها و رغبت های كارجو و وضعيت بازار به او كمك می كنند تا شغل مناسبی را انتخاب كرده و يا با شغل خود سازگاری پيدا نمايد.خدمات راهنمايی و مشاوره شغلی كاريابی ها به صورت مشاوره عمومی و تخصصی انجام می پذيرد و فرايند مشاوره شغلی برای آقايان توسط كارشناس مرد كاريابی و براي خانم ها توسط كارشناس زن كاريابی صورت می پذيرد.
افق کویر: نقش كارگاه ها و توليديهاي كوچك و به عبارت ديگر مشاغل خانگي در تحقق اقتصاد مقاومتي به نظر شما تا چه حد مهم است؟
اشتغال و فراهم آوردن زمینه های تحقق اقتصاد مقاومتی در جامعه یکی از مهم‌ترین دغدغه ها و هدف دولت‌ محسوب می‌شود و لازم است منابع و سرمایه‌های کشور در این راستا به خدمت گرفته شود. از آنجا که در جامعه زنان نیازمندی با عنوان زنان بدسرپرست و بی سرپرست برای کسب درآمد و حرکت دادن چرخهای زندگی به کار و درآمد نیاز دارند شاید توسعه مشاغل خرد و خانگی بستر بسیار مناسبی برای اشتغالزایی این قشر از زنان در محیطی آرام در راستای اجرای اقتصاد مقاومتی باشد. علاوه بر آن اشتغال خانگی دارای مزیت‌های مختلفی به منظور ارتقای درآمد خانوار است تا زنان در محیط خانه از فرصت‌های موجود بیشترین بهره را ببرند و بهترین فرصت در راستای رسیدن به اهداف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی فراهم شود. مسئولین باید مدنظر داشته باشند ایجاد چتر حمایتی و توانمندسازی زنان نیازمند و نیز فقرزدایی از اقشار متوسط و کم درآمد دهکهای پایین درآمدی از طریق سازماندهی و تسهیل دسترسی مطلوب آنها به منابع و امکانات و حضور مقتدرانه در سرمایه‌گذاری و عرصه های تحقق اقتصاد ملی لازم و ضروری به نظر می رسد.
افق کویر: اقدامات صورت گرفته در زمينه حمايت و توسعه اين مشاغل در استان يزد چقدر بوده است؟
طرح حمايت از اشتغال ايجاد شده از طريق فعاليت های مشاغل خانگی از سال 90 با مزيت هايی از قبيل كاهش قيمت تمام شده محصولات توليدی، آسان تر نمودن فعاليت ها و همچنين كاهش قوانين دست و پا گير، پايين بودن هزينه راه اندازی، پايين بودن ميزان ريسک سرمايه گذاری، حذف هزينه‌های مربوط به خريد، رهن و اجاره کارگاه، حذف هزينه اياب و ذهاب، استفاده از نيروی کار ساير اعضای خانواده و امکان کارکردن به صورت پاره وقت در استان اجرايی گرديد 
در اين راستا اداره كل تعاون كار و رفاه اجتماعی استان يزد با همكاری ديگر دستگاه های مجری اين طرح تعداد 22279 مجوز مشاغل خانگی در 373 رشته مشاغل خانگي صادر نموده است. بيشترين رشته هايی كه مجوز صادر شده است: قاليبافی، پرورش دام، خياطی، سرمه دوزی، گليم بافی، بسته بندی غلات، عروسك دوزی و پرورش قارچ می باشد.
همچنين مجوز دو رشته جديد فعاليت توليد سفيد آب و صابون محلی فقط منحصر به استان يزداست كه با پيگيری اين اداره كل به تصويب رسيده است . 
افق کویر: در حال حاضر آيا ارزيابي از تعداد اين واحدهاي مشاغل خانگي صورت گرفته است؟
در سال گذشته با اجرا شدن طرح راستی آزمايی تعدادی طرح از سوي وزارت تعاون كار و رفاه اجتماعی به صورت نمونه
تعيين گرديد و با همكاری ناظرين استانی و كشوری مورد ارزيابی قرار گرفت. 
افق کویر: كارآفريني در چه بخشهايي از استان براي اشتغال جوانان راهگشا خواهد بود؟
در شرایط فعلی كشور، بهترین روش ایجاد اشتغال و حل مسئله بیكاری، توسعه و گسترش فرهنگ كارآفرینی در جامعه است. زیرا یكی از علل اصلی رشد نرخ بیكاری در كشور ما، توسعه نیافتگی فرهنگ كار و كارآفرینی در جامعه است و اینكه مردم دنبال این هستند كه ازطریق بخش دولتی كسب و كاری برای خود ایجاد كنند.  اقتصاد ما یك اقتصاد سه بخشی است: دولتی، تعاونی و خصوصی. تصور اكثر جوانان این است كه دولت باید برای آنها ایجاد كسب و كار و اشتغال نماید و چشم آنها كمتر متوجه سایر بخش های اقتصادی كشور مانند بخش خصوصی و تعاونی است. كمتر جوانی را می توان در جامعه یافت كه برای كسب و كار چشمش به دولت و كارهای دولتی نباشد. دولت توان جذب نیروی جدید ندارد یكی از نكاتی كه باید برای جوانان و اكثر مردم روشن شود این است كه دولت نه توان جذب نیروی انسانی جدید دارد و نه اینكه باید به او اجازه داده شود كه نیروی انسانی خود را بیش از این افزایش دهد. به همین دلیل است كه در دو دهه اخیر شاهد هستیم كه اكثر كشورهایی كه اقتصاد آنها به صورت دولتی اداره می‌شد، ناچار شدند سیستم اقتصادی خود را متحول و دگرگون كنند و به جای پافشاری روی اقتصاد دولتی، به سایر بخش های اقتصادی مانند بخش خصوصی و بخش تعاونی توجه بیشتر نمایند؛ بنابراین تنها راه حل بیكاری و جذب نیروی جدید و ایجاد اشتغال این است كه كارآفرینی در كشور توسعه یابد و شركت های جدید غیردولتی ایجاد شود در همين زمينه اداره كل تعاون كار و رفاه اجتماعی استان يزد در سال 94 تعداد مراكز مشاوره اطلاع رسانی و خدمات كارآفرينی را به 11 مركز افزايش داده است. اين مراكز بصورت تخصصی در سه حوزه تخصصی صنعت وخدمات هر كدام بصورت جداگانه با 6 زيرگروه تخصصي و كشاورزی با 2 زيرگروه تخصصی(جمعا 14 زيرگروه تخصصی) در استان و با هدف توسعه فعاليت های كارآفرينانه با توجه به مزيت استانی، ارايه مشاوره هاي تخصصی مبتنی بر دانش كاربردی و نوآوري به صاحبان ايده و كارآفرينان و متقاضيان ايجاد بنگاه های اقتصادی در اين سه بخش فعاليت می نمايند. 
افق کویر: تعداد شاغلين و درصد بيكاري در استان و شهرستان هاي استان به چه صورتي است؟
جديدترين آمار و اطلاعات منتشره از سوي مركز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی جمعيت فعال اقتصادی استان را در سال 93 براساس طرح آمارگيری نيروي كار 282298 نفر و جمعيت شاغل و بيكار به ترتيب 260299 و 21999 نفر اعلام كرده است. همچنين نتايج بررسی عمليات ميدانی در سال 1394 نشان مي دهد استان يزد با افزايش نرخ مشاركت اقتصادي از 36.5 مربوط به سال 93 به 41.1 در سال 94 مواجه هستيم همچنين نرخ بيكاري استان نيز از 7.8 به 11.2 افزايش داشته است اين در حالی است كه نرخ بيكاري اعلامي براي استان 0.2 از نرخ بيكاری كل كشور بالاتر است. همچنين نرخ بيكاری و تعدادبيكاران اعلام شده براي شهرستان ها مربوط به سرشماري عمومي نفوس و مسكن سال1390 بوده و اطلاعات جديد پس از انجام سرشماری سال 95 استخراج و اعلام خواهد گرديد .