نمایش خبر نمایش خبر

درکوچه باغ های بهاباد

درکوچه باغ های بهاباد



رضیه زارع پور| تاریخ حکایت طولانی انسان هاست. داستان گذر بشریت از مرزهای حیوانیت تا برپا کردن تمدن های بزرگ. انسان ها در نسل های پی درپی، حاصل دست رنج گذشتگان خود را توسعه دادند و به پیش رفتند. هر قومی بر ویرانه های اقوام پیشین مستقر شدند و هر یک گمان بردند که عالی ترین محصول همه تاریخ شده اند. تمدن ها از پی هم ظاهر شدند و به مرورو در طی قرن ها، هنر و معماری و علوم و دیگر دستاوردهای انسانی را گسترش دادند. انسان این موجود پیچیده، گاه فجایع فراوان به بار آورد و گاه عالی ترین نمونه های انسانیت را به پیشگاه تاریخ معرفی نمود، اما به هر حال باید دانست که هرچه شده است، حاصل دسترنج خود انسان است و لذا هرچه هستیم و هرآنچه می خواهیم باشیم یا آرزویش را داریم، محصولی است که زمینه ها و نیازهایش را  رضیه زارع پور| تاریخ حکایت طولانی انسان هاست. داستان گذر بشریت از مرزهای حیوانیت تا برپا کردن تمدن های بزرگ. انسان ها در نسل های پی درپی، حاصل دست رنج گذشتگان خود را توسعه دادند و به پیش رفتند. هر قومی بر ویرانه های اقوام پیشین مستقر شدند و هر یک گمان بردند که عالی ترین محصول همه تاریخ شده اند. تمدن ها از پی هم ظاهر شدند و به مرورو در طی قرن ها، هنر و معماری و علوم و دیگر دستاوردهای انسانی را گسترش دادند. انسان این موجود پیچیده، گاه فجایع فراوان به بار آورد و گاه عالی ترین نمونه های انسانیت را به پیشگاه تاریخ معرفی نمود، اما به هر حال باید دانست که هرچه شده است، حاصل دسترنج خود انسان است و لذا هرچه هستیم و هرآنچه می خواهیم باشیم یا آرزویش را داریم، محصولی است که زمینه ها و نیازهایش را      می توان مهیا نمود. می توان از نو ساخت و پدید آورد. 

در این شماره گفتگوی هفته نامه افق کویر با یکی از مورخان و علاقمندان به تاریخ را می خوانید.
افق کویر: لطفاً خودتان را معرفی کرده و بفرمایید تحصیلات تان در چه زمینه ای است؟ 
حکمیه خادمی بهابادی، متولد 1360، کارشناس تاریخ و فارغ التحصیل از دانشگاه یزد
افق کویر: علت اینکه به تاریخ و مباحث تاریخی علاقه مند شدید چه بود؟ و آیا انتخاب رشته دانشگاهی تان هم از این علاقه ناشی می شد؟
من از دوران کودکی به تاریخ علاقه زیادی داشتم. از همان دوران ابتدایی به مطالعه کتب تاریخی می پرداختم و با توجه به اینکه اعضای خانواده من در رشته تاریخ تحصیل کرده بودند علاقه من روز به روز به تاریخ بیشتر می شد. با پایان دوره پیش دانشگاهی، تاریخ دانشگاه یزد اولین انتخاب من بود که در همان رشته پذیرفته شده و به تحصیل پرداختم.
افق کویر: دانشگاه چه کمکی به روند علاقمندی شما به تاریخ و مطالعات تاریخی کرد؟ 
در دوران تحصیل در دانشگاه تحقیقات زیادی پیرامون موضوعات مختلف تاریخ خصوصاً تاریخ اسلام انجام دادم که همیشه مورد تشویق دکتر رحمتی یکی از اساتید برجسته تاریخ اسلام قرار می‌گرفتم. ترغیب و تشویق استاد رحمتی باعث شد که به نویسندگی علاقمند شوم و از همان دوران دانشگاه رؤیای مورخ شدن را در سر می پروراندم.
افق کویر: در مورد کارهایی که منتشر کردید یا آماده انتشار دارید به عنوان یک نویسنده و مورخ برای خوانندگان توضیح دهید:
از سال 89 شروع به نگارش تاریخ ایران در 18 جلد ویژه گروه سنی کودکان و نوجوانان کردم که متأسفانه به علت بالا بودن هزینه های چاپ موفق به چاپ این دو کتاب نشدم. سپس از سوی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بهاباد به من پیشنهاد شد که کتاب فرهنگ عامه بهاباد را به نگارش درآورم که در این زمینه کتاب "در کوچه باغ های بهاباد" در 24 فصل مختلف اعم از آیین های ملی و مذهبی، بازی و سرگرمی، نحوه لباس پوشیدن، نوع معیشت و آثار تاریخی و ... را تهیه و آماده چاپ کردم. در این زمینه تحقیقات گسترده ای انجام دادم که متأسفانه با عدم همکاری مسئولین، چاپ این کتاب چند سال به تعویق افتاد تا به لطف خداوند و همکاری امین غنی زاده، کارشناس میراث فرهنگی بهاباد حسن عبدالهیان رییس آموزش و پرورش بهاباد و دوستان بسیار عزیزم طاهره محمدی نیا و زهره گرانمایه این کتاب آماده چاپ می باشد .در حال حاضر هم مشغول نگارش کتاب هایی در زمینه آیین های ملی و مذهبی شهرم که در آستانه فراموشی است و همچینن طب سنتی و وضعیت آموزشی بهاباد در دهه شصت و هفتاد که خود در این دوران در مدارس بهاباد تحصیل می کردم، هستم.
افق کویر: اثر اصلی شما همان کتاب " در کوچه باغ های بهاباد " است. لطفا در مورد چرایی نوشتن در این زمینه و کوششی که صرف انجام این کار نموده اید توضیح دهید :

با توجه به علاقه ای که به فرهنگ و هنر شهرم داشتم، خصوصاً فرهنگ مردم کوچه و بازار به عنوان نماد همبستگی و اتحاد یک قوم فرهنگی که جلوه بارز آن مذهبی بودن و سادگی و یکرنگی بود و به یکباره در مقابل تمدن شتاب زده غرب مورد تحقیر و ظلم واقع شده و کم کم به گوشه های تاریک موزه ها کشیده شده است و به منظور جلوگیری از فراموش شدن این فرهنگ غنی این کار را انجام دادم.