نمایش خبر نمایش خبر

درنگی در چند کتاب شاهکار

درنگی در چند کتاب شاهکار



سروانتس در این اثر زندگانی شهسواران را در لفافه لطایف و وقایع مضحک به شیوه تحسین بر انگیزی به طنز آورده است. این کتاب به اندازه ای شیرین وکمیک و در عین حال تراژیک است که پس از مطالعه، فراموش نخواهد شد.  
شاهنامه: ابوالقاسم فردوسی، بزرگترین حماسه سرای ایران و یکی از حماسه سرایان نامدار و بزرگ جهان، نظم شاهنامه را به مدت درازی به فرجام رسانید. به طوریکه تدوین نهایی آن تا دوره آخر حماسه سرایی فردوسی، سی وپنج سال بوده است. بسی رنج بردم در این سال سی/ عجم زنده کردم بدین پارسی
بد نیست یاد آوری کنیم که فردوسی پس از سی سال زانو در شکم فشردن و شاهنامه را سردون، نه تنها به پاداش و گنجی دست نیافت، بلکه به سبب ملاحظاتی نزدیک بود، جان خود را نیز از دست دهد. او در «غزنه» مورد غضب سلطان محمود غزنوی قرار گرفت و از آنجا متواری شد و به هرات رفت و به مدت شش ماه در مغازه ای مخفی شد.
کتاب الحیاه: استاد محمد رضا حکیمی، با دستیاری آقایان محمد حکیمی و علی حکیمی، دست کم شش سال را وقف تالیف جلد اول و دوم کتاب الحیاه کردند. تالیف جلد سوم تا ششم این کتاب نیز هشت سال(1399 تا 1406 هجری قمری) به طول انجامیده است. با عنایت به اینکه در تالیف کتاب مزبور سه نفر سهیم بودند، بنابراین اگر یک نفر به تالیف این کتاب اشتغال داشت، جلد اول و دوم آن دست کم نیازمند هجده سال صرف وقت و جلد سوم تا ششم آن نیز دست کم نیازمند بیست و چهار سال صرف وقت و هر شش جلد آن دست کم نیازمند چهل ودو سال صرف وقت بود.
کتاب زندگی ساز الحیاه: نقطه عطفی در میان جوامع روایی شیعه و اهل سنت است و بی تردید، تنها کتابی است که فراهم آورندگان آن کوشیده اند، آیات و روایات را «بتویب ایدئولوژیک» کنند و با نگرش سیستماتیک به ارائه یک دستگاه منسجم از آیات و روایات بپردازند.
مادام بواری: مادام بواری نام کتاب معروف«گوستاوفلوبر» است. او در یکی از نامه هایش مرقوم داشته طی هفت هفته، تنها سیزده صفحه نوشته است و هنگام نوشتن رمان(داستان بلند) مانند کسی است که وزنه های سنگین به انگشتانش بسته شده و دارد پیانو می نوازد. باری، مادام بواری، بدین گونه و با مشقت فراوان، در مدت پنج سال نوشته شد. این اثر به گفته« میر یام آلوت» رمان پژوه باریک بین معاصر با عنایت استادی و مهارت تصنیف و تالیف شده است و «به مثابه شاهکاری» شکوهمند در عالم داستان پردازی همچنان بر جای می ماند.
ـ«فلوبر» نویسندگی را کار شاق و گرانی می دانست و مادام بواری را با دقت و وسواس نوشت. درباره او گفته اند: در میان فرنگیها، پر حوصله ترین و ریز بین ترین نویسنده است. هیچ فردی چون او یافت نمی شود که این همه دقت و تامل در واژه- واژه کتابهایشان به جا آورده باشد.
خود می گفت: که گاه دو روز تمام را صرف نگارش دو سطر کرده است. دیگران هم درباره او گفته اند: تمام صبح را صرف می کرد که یک ویرگول را در جای خود قرار دهد و تمام بعد از ظهر آن روز را صرف می کرد تا آن را بردارد.
معنی این سخنان آنست که با آنهمه کوشش و تلاش، توانست فقط دو سطر، به آن خوبی که دلش می خواست، بنویسد. می سزد این همه ظرافت را « دقت میکروسکوپی» در نویسندگی نام نهاد.
راهنمای آماده ساختن کتاب: تالیف و چاپ کتاب راهنمای آماده ساختن کتاب، اثر دکتر میر شمس الدین ادیب سلطانی، نزدیک به بیست سال به درازا کشید. کتاب مزبور راهنمای بسیار سودمندی برای مولفان، مترجمان، ویراستاران، کتابداران، ناشران و دوستداران کتاب است. هیچ کتابکاری نیست که از مطالعه این شاهکار و به کار بستن راهنماییهای آن بی نیاز باشد. این اثر جامعترین، مستندترین و علمیترین کتابی است که در آیین نگارش، ویرایش و نشر تالیف شده و هربحثی که در کتاب مطرح شده، همه زوایا و جوانب و استثناهای آن مورد بررسی قرار گرفته و تا (هم فیها خالدون) آن کاویده شده است.     
                                    ادامه دارد...
------------------------------------------
1- تبویب ایدئولوژیک: منظور از بتویب ایدئولوژیک طبقه بندی و دسته بندی آیات و روایات است.به گونه ای که با توجه به دیدگاهها و نظرگاههای هر یک از فِرَق اسلامی همزمان امکان تطبیق و مقایسه نگرشها فراهم آید.           


 

به کوشش: امیر عباس امینی