نمایش خبر نمایش خبر

دانش آموزان متأهل در برزخ قوانین

دانش آموزان متأهل در برزخ قوانین



فاطمه سادات ناظری| هر چند ازدواج دختران و به ویژه پسران دبیرستانی اکنون برای بسیاری از خانواده ها خنده داریا غیرممکن به نظر می رسد؛ اما هنوز هم افرادی هستند که در سنین پایین متأهل می شوند؛ اگر این افراد در مدارس روزانه مشغول تحصیل باشند مشکلاتی برای ادامه تحصیل پیدا می کنند. هرچند طبق ماده 53 آیین نامه اجرایی مدارس،دانش آموزان متأهل می توانندبا رعایت شرایط در مدارس روزانه تحصیل کنند؛ اما ازدواج در برخی موارد به اخراج آنها به ویژه دختران از این مدارس منجر شده است.
ماده 1041قانون مدنی می گوید:عقد و نکاح دختر قبل از رسیدن به سن 13 سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به سن 15سال تمام شمسی منوط است به اذن ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح. پزشکی قانونی یادادگاه می گوید این فرد به بلوغ رسیده است و میتواند ازدواج کند ودرصورت اجازه والدین این امکان ایجادمی شود؛ اما با توجه به اینکه این افراد هنوز در مدارس تحصیل می کنند و درکنار افراد دیگر قرار می گیرند؛ می تواند مشکلاتی را ایجاد کند؛ بنابراین از سال ها پیش، از تحصیل دانش آموزان متأهل به ویژه دختران در مدارس معمولی ممانعت شده است.
طبق گزارش آفتاب، وزیر آموزش پرورش از ازدواج دانش آموزان دختر خوشحال میشود؛ اما در عین حال می گوید دانش آموزان بعد از ازدواج باید درمدارس شبانه ادامه تحصیل بدهند. او دلیل این امر را تغییراتی میداند که در دختران بعد از ازدواج به وجود می آید؛ بنابراین اختلاط آنها با دانش آموزان که ازدواج نکرده اند صلاح نمی داند.
وزیرآموزش و پرورشتأکید کرد: دخترانی که ازدواج می کنند اجازه تحصیل در مدارس روزانه را ندارند و باید در مدارس شبانه درس بخوانند.
وی درپاسخ به این پرسش که اگر ازدواج دانش آموزان دختر اشکال ندارد؛پس چرا آموزش و پرورش به آنها اجازه تحصیل در مدرسه ای را که در آن درس می خوانند نمی دهند واین افراد باید به مدارس شبانه منتقل شوند؛ در حالی که این امر برای بیشتر آنها نوعی تنبیه به حساب می آید؟ گفت:رفتن به مدارس شبانه تنبیه نیست و دلیل اینکه آموزش وپرورش این افراد را درمدارس شبانه ثبت نام می کنداین است که وقتی دختری ازدواج می کند ظاهر، رفتار وخصوصیات او با زمانی که ازدواج نکرده است متفاوت می شود وصلاح نیست که این افراد درکنار دانش آموزان دیگر که هنوز ازدواج نکرده اند قراربگیرندوبا آنها در یک مدرسه بنشینند؛ بنابراین آموزش وپرورش برای این افراد امکان تحصیل در مدارس شبانه را فراهم می کند.
اظهارات مدیرکل  بانوان وزارت آموزش و پرورش مبنی برامکان ادامه تحصیل دختران دانش آموز متأهل در مدارس روزانه عکس العمل های متفاوتی را به دنبال داشته است،عکس االعمل هایی بیشتر منفی .
مخالفان اجرایی این طرح معتقدند؛«افراد فقط باید هنگامی که در معرض مسائل مربوط به زناشویی قرار بگیرند که در آستانه ازدواج باشند؛ اما با حضور دانش آموزان متأهل درکنار همسالان مجرد خود ناخواسته این مباحث به افراد منتقل می شود که این امر می تواند پیامدهای ناخوشایندی رابرای خانواده ها وجامعه به همراه داشته باشد.بازگوکردن تجربه زناشویی ازسوی این دختران برای دیگردانش آموزان ،باعث بلوغ زود رس و مشکلات بعدی درنوجوان و دانش آموز می شود.»
رنجبر رییس آموزش و پرورش بافق در این باره گفت: طبق آیین نامه انضباطی آموزش و پرورش ازدواج دختران و پسران دانش آموز مانعی برای ادامه تحصیل آنها نیست؛ البته شرط هایی دارد، باید با اجازه مدیر مدرسه باشد؛ اگر دانش آموز متأهل قوانین مدرسه را رعایت نکرد و برای همسالان خود مشکل ساز شد مدیرمدرسه می تواند با اختیار خود از ادامه تحصیل دانش آموز متأهل در مدرسه جلوگیری نماید.
وی افزود: اگر زمینه فراهم و کلیه امکانات به گونه ای تأمین شود که دانش آموزان متأهل در مدارس شبانه ادامه تحصیل بدهند برای دانش آموزان، معلمین و مدیران نیز بهتر خواهد بود با این وجود امکان تأسیس مدرسه جداگانه برای دانش آموزان متأهل در سطح شهرستان نیست، چون تعداد این دانش آموزان به حد نصاب نمی رسد. 
رییس آموزش و پرورش با بیان اینکه پدر و مادر نقش مهمی در ازدواج فرزندان نوجوان خود دارند تصریح کرد: خانواده ها در صورت صلاحدید برای ازدواج فرزندانشان برنامه ویژه داشته و حاشیه امنی برای تحصیل آنها ایجاد کنند تا بتوانند ادامه تحصیل بدهند. 
سحر ابدی،دکتری مشاور خانواده در این باره گفت: اگر دخترها ازدواج کنند بسیاری از مواردی که  مربوط به شرایط زندگی زناشویی هست را به راحتی برای دیگران بازگو و تعریف می نمایند. از آنجایی که همسالان آنها مجرد هستند و یا اینکه شرایط ازدواج برایشان مهیا نشده و یا به هر شکل دیگری متأثر از رفتارهای خوشایند دوران نامزدی و عقد دوستشان قرار می گیرند و به شکلهای مختلف زندگی امروزشان را با شرایط دوست متأهلشان قیاس می کنند و دچار ناراحتی های روحی و روانی خاصی می شوند.
وی افزود: آنها هنوز سنی ندارند،قدرت تمیز صحیح را نمی شناسند، ازدواج را در پوشیدن لباس زیبای عروس و بزک کردن او می دانند. از دید آنها و در خیال آنها ازدواج؛یعنی لبخندزدن، عاشق بودن، دوست داشتن، سینما و رستوران  رفتن و...زمزمه های عشق و مستی است.
وی تصریح کرد:چنانچه در محیط خانه و در کنار خانواده احساس خوبی هم نداشته باشد، برای فرار از شرایط نامطلوب زندگی ممکن است دست به هر حرکت غیر منطقی و نادرستی بزند و چه بسا آینده اش به مخاطره بیفتد.پس به دلایل ذکر شده شایسته است که دختران دانش آموز متأهل در محیطی تحصیل کنند که دیگر همکلاسان آنها از جنس خودشان و متأهل باشند تا شرایط ایجاد مقایسه کمرنگ تر شود .ما در بسیاری از موارد حتی شاهد خودکشی دختران مجردی بودیم که دوست و همکلاس متاهل داشته اند و یا اختلالاتی مانند اوتیسم و استمنا را نیز در ایشان داشته ایم.
درنهایت نتیجه می گیریم تحصیل دانش آموزان در مدارس منوط بر رعایت سادگی کامل و خودداری از ابراز مسایل ازدواج با دیگر دانش آموزان است. طبق یکی از بندهای آیین نامه، تحصیل این دسته از دانش آموزان در مدارس بزرگسال باید صورت بگیرد؛ البته درصورت داشتن شرایط سنی مناسب با آن مقطع می توانند در مدارس روزانه ثبت نام کنند و بدون حضور در کلاس درس مانند سایرین در امتحانات شرکت‌نمایند.