نمایش خبر نمایش خبر

آنومالی D19خوراک آینده چادرملو

آنومالی D19خوراک آینده چادرملو



ماين نيوز| جانشين مدير سايت معدني چادرملو درباره تامين آب موردنياز براي فعاليت‌هاي اين معدن اظهار کرد: براي فعاليت‌هاي معدن چادرملو از 2 منبع آب بهاباد در 67 کيلومتري شمال چادرملو و همچنين دشت سپيدان که در 12 کيلومتري شمال آن قرار گرفته استفاده مي‌کنند. اين منابع آبي از جمله منابع آب زيرزميني هستند که براي تامين نياز معدن و صنايع وابسته آن درنظر گرفته شده و قابليت شرب ندارند و بعد از انجام تصفيه مورد استفاده قرار مي‌گيرندبه گزارش ماين نيوز، عباس بيگ به ميزان سختي آبي بهاباد و دشت سپيدان اشاره و تصريح کرد: ميزان سختي آب و املاح موجود در آب بهاباد 2600 «پي پي ام» است اما املاح موجود در آب دشت سپيدان 20 هزار «تي دي اس» است. اين در حالي است که براي اينکه اين آب قابليت استفاده در بخش صنعتي را پيدا کند با عمليات تصفيه آب آن را به 1000 «تي‌دي‌اس» مي‌رسانيم و اما براي استفاده شرب بايد به 500 واحد برسانيم تا قابل استفاده باشد

وي با بيان اينکه انجام عمليات تصفيه از هر 2 منبع براي نياز مجتمع چادرملو استفاده مي‌شود، ادامه داد: لازم به يادآوري است که پسآب باقي‌مانده از عمليات تصفيه، دوباره تصفيه‌شده و براي مصارف کنسانتره‌سازي فرستاده مي‌شود و علاوه بر تصفيه، آب به‌کار رفته در فرآيند کنسانتره‌سازي و پر عيارسازي مصرف مي‌شود و همانجا در محل کارخانه در يک سيکل بسته دوباره تصفيه شده و مورد استفاده در کارخانه قرار مي‌گيرد و به چرخه توليد واحدهاي کنسانتره بازگردانده مي‌شود. تنها بعد از اين مراحل پسآب باقي‌مانده و ضايعات به سر باطله انتقال مي‌يابد که در همان‌جا نيز به‌وسيله يک شرکت پيمانکار آهن موجود در باطله‌ها مورد بهره‌برداري دوباره قرار گرفته و از آن کنسانتره استحصال مي‌شود.

وي واحد کنسانتره سنگ‌آهن چادرملو را يکي از بخش‌هاي مهم استفاده‌کننده از آب دانست و افزود: کانه‌آرايي و توليد کنسانتره اين معدن از نوع «تر» است و کل آب موردنياز سايت معدني و واحدهاي 4گانه توليد و کنسانتره‌گيري حدود 250 ليتر در ثانيه است چراکه نوع سنگ‌هاي موجود در اين سايت هماتيتي بوده و تنها با روش «تر» مي‌توان آن را فرآوري کرد.

افزايش ذخاير آب زيرزميني

جانشين مدير مجتمع چادرملو به اقدامات انجام‌شده براي جلوگيري از کاهش ميزان آب‌هاي زيرزميني اشاره کرد و افزود: از آنجايي که منابع آبي جزو زيرساخت‌هاي فعاليت‌هاي معدني به‌شمار مي‌آيند از اين رو براي افزايش منابع آبي زيرزميني موجود در دشت سپيدان و جلوگيري از کاهش سفره آب زيرزميني آن با ايجاد يک سد خاکي در بالادست اين سفره آب، مسيري براي ورود آبهاي سطحي و نزولات جوي به آن مهيا کرده‌اند تا از اين طريق به سفره آب دشت سپيدان تزريق شود و ذخاير آن با کاهش مواجه نشود.

بيگ خاطرنشان کرد: در ابتداي فعاليت معدن چادرملو آب موردنياز توسط تانکرها يا از چاه‌هاي اطراف تامين مي‌شد تا اينکه در ادامه چاه بهاباد تامين مجوز بهره‌برداري شد اما با توجه به اينکه ايران از 7 الي 8 سال پيش وارد دوره خشکسالي شده به دنبال تامين يک منبع آبي ديگر براي ادامه فعاليت‌هاي معدنکاري در منطقه بوديم چرا اينکه در ادامه مي‌خواستيم خط 3 و 4 توليد به اين سايت اضافه شود و از طرف ديگر بايد پيش‌بيني روزي را مي‌کرديم که بهره‌برداري از آنومالي دي 19 نيز به چادرملو واگذار شود.

وي تاکيد کرد: در ابتداي فعاليت تنها 3 خط توليد کنسانتره در اين مجتمع وجود داشت و ميزان مصرف آب مورد نياز آن 168ليتر بر ثانيه بود که مجوز آن را گرفته بوديم اما با راه‌اندازي 2 خط جديد و نياز هرکدام از آنها به 35 تا 40 ليتر آب، باعث شد تصميم بر استفاده از آب دشت سپيدان گرفته شود.

بيگ اذعان کرد: با توجه به خشکسالي و بحران آبي که در کشور وجود دارد تمهيداتي براي تصفيه آب مورد نياز انجام شد. همچنين با تمام‌شدن ذخيره معدن چادرملو در آينده، آنومالي دي 19 مي‌تواند بخشي از نياز صنايع وابسته به اين معدن را تامين کند. البته لازم به يادآوري است واگذاري اين محدوده هنوز قطعي نشده است.

بيگ افزود: معادني که در مرکز کشور قرار گرفته و منابع آبي در نزديکي آنها قرار ندارد براي تامين نياز خود به انتقال آب از جنوب کشور و خليج‌فارس اقدام مي‌کنند. بهره‌برداري از آب خليج‌فارس يکي از طرح‌هاي جسورانه‌اي است که کارشناسان براي تامين آب موردنياز سايت‌هاي معدني متعددي مانند مس سرچشمه، معادن سنگ‌آهن گل‌گهر سيرجان، فولادسازي اردکان و معدن چادرملو ارائه کردند و سرمايه‌گذاري عمده آن را دوقلوهاي سنگ‌آهني کشور به عهده گرفته‌اند.

جانشين مدير مجتمع چادرملو افزود: آب دريا در تصفيه خانه‌اي که در کنار دريا قرار گرفته تصفيه مي‌شود تا پساب آن همانجا به دريا برگردد و بعد توسط خط لوله به مرکز کشور هدايت ‌شود.

وي در اين‌باره اين سوال که در مسير انتقال از اين آب براي تامين آب شرب شهرها و روستاها استفاده خواهد شد، اظهار کرد: انتقال آب از خليج‌فارس با سرمايه‌گذاري بش خصوصي انجام‌شده اما در صورتي که سياست دولت بر اين قرار بگيرد که در مسير انتقال آب برخي مناطق تامين شود مي‌توان با احداث يک تصفيه‌خانه اين آب را که در تصفيه‌خانه کنار دريا به 1000 پي‌پي‌ام رسيده و قابل استفاده در صنايع است را به 500 واحد رساند که قابل استفاده مصارف شرب نيز است.