نمایش خبر نمایش خبر

اقتصاد مقاومتی از حرف تا عمل (قسمت 30)

اقتصاد مقاومتی از حرف تا عمل (قسمت 30)



تهیه و تنظیم: امیر عباس امینی
بر مبنای تحلیل های نشریه پنجره شماره 262 
ادامه قضاوت درباره عملکرد دولت در اقتصاد مقاومتی
رهبر انقلاب در دیدار رئیس جمهور  و اعضای هیئت دولت در چهارم شهریور 94، ساختار اجرایی مناسب اقتصاد مقاومتی را به طور مبسوط توضیح دادند:
« ما یک برنامه عملیاتی لازم داریم. در این برنامه مشخص بشود سهم دستگاه ها، فلان دستگاه این سهم اوست؛از این بندهای سیاست ها، بعد زمان گذاشته بشود. زمان خیلی مهم است. زمان بندی بشود، معلوم بشود که تا این زمان باید انجام بگیرد والا اگر زمان بندی نشود،هیچ ضمانتی وجود ندارد که این در طول دولت شما انجام بگیرد. شما می خواهید این را عملیاتی کنید، می خواهید اجرایی کنید، می خواهید از منافعش مردم استفاده کنند، پس زمان(بگذارید). اولاً بایستی اقدامات عملی لازم در خصوص  هر بند مشخص بشود، مجری هایش دستگاه هایی که متصدی اند، معلوم بشوند، در هر بخشی زمان بندی لازم انجام بگیرد؛ امکانات لازم و چگونگی تامین آن امکانات ، بایستی روشن بشود. بالاخره این سیاست ها یک تحرک عملی است و میدانی است. وقتی راهکار فراهم می کنید، در واقع یک تحرک میدانی می خواهید به وجود بیاورید، این الزاماتی دارد. الزاماتش چیست؟ چه جوری می شود تأمین کرد؟ راه تأمین آن الزامات باید مشخص بشود. آن وقت اگر این کارها شد، آن وقت شما می توانید رَصَد کنید، می توانید پیگیری کنید، ببینید شد یا نشد، فلان دستگاه کار خودش را انجام داد یا نداد. کار پیش می رود.»  
اما با وجود این تأکیدات و توضیحات مقام معظم رهبری، نگاهی به کارنامه دولت یازدهم در عرصه اقتصاد مقاومتی در حدود 26 ماهی که از ابلاغ سیاست های مقاومتی می گذرد، نشان می دهد در این مدت، دولتمردان فقط به تهیه چند بخشنامه و دستور العمل اکتفا کرده اند که در ادامه به چند مورد اشاره می شود:
-اولین اقدام دولت یازدهم در جهت اجرای اقتصاد مقاومتی، چند روز پس از ابلاغ سیاستهای کلی رخ داده در دهم اسفند 1392 ، تصمیم دولت برای تقسیم بندهای 24 گانه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به وزارتخانه ها و دستگاههای دولتی ابلاغ شد.
-دومین اقدام دولت یازدهم در زمینه اقتصاد مقاومتی به اواسط تابستان سال 93 باز می گردد. 18 مرداد 93 سازمان مدیریت در نامه ای، برنامه های اجرایی اقتصاد مقاومتی را به دستگاههای مختلف ابلاغ کرد. این برنامه ها عیناً همان وظایف و کارهای اجرای دستگاه ها بود و ربطی به اقتصاد مقاومتی نداشت.
-بعد از تابستان 93، تقریباً دولت هیچ تحرکی برای اجرای اقتصاد مقاومتی انجام نداد تا اینکه 29 شهریور 94، مصوبه تشکیل ستاد راهبردی اقتصاد مقاومتی ابلاغ شد.تشکیل این ستاد هم همانطور که پیشتر اشاره شد، پس از تذکر صریح مقام معظم رهبری در دیدار 4 شهریور ماه 94 با دولتمردان در دستور کار دولت قرار گرفت. ایشان در در این دیدار اظهار داشتند: 
«یک ستاد قوی و هوشمند و نافذ الکلمه تشکیل بشود. من البته اطلاع دارم که آقای رئیس جمهور شورایی را تشکیل داده اند؛ خود ایشان هم شرکت می کنند؛ بسیار هم کار خوبی است؛ اما این آن ستاد فرماندهی نیست؛ خب آقای رئیس جمهور کارهای فراوان دیگری هم دارند که باید به آنها هم برسند؛ نمی شود که همه وقت و همه همت، صرف این کار بشود. یک ستادی لازم است- مثل ستاد فرماندهی که ما در دوره جنگ داشتیم و در بعضی از کارهای دیگر هم یک ستادهای فرماندهی ایجاد شده که خود شما آقای دکتر روحانی در این مسائل تجربه دارید- یک ستاد فرماندهی لازم دارد که به طور دائم رَصَد کند؛  نگاه کند؛ ببینید کدام دستگاه توانسته و پیش رفته، کجا مشکل وجود دارد؟ چون حرف زدن آسان است. برنامه ریزی هم خیلی مشکل نیست،(ولی) عمل کردن با اینها فرق دارد. خب آدم بخواهد در میدان وارد بشود و پیش برود، گاهی اوقات یک موانعی پیش می آید که قبلاً پیش بینی نشده، بعضی پیش بینی هم شده، لکن موانعی است که پیش می آید. بایستی آن ستاد بتواند به صورت ضربتی آن موانع را برطرف کند. راه را باز کند و پیش برود و نافذ الکلمه باشد. یعنی باید گوش کنند. بعد هم  پیشرفت کار را به مردم گزارش بدهید. ببینید واقعاً چه اتفاقی می افتد! شما شش ماه مثلاً فرض کنید به همین شکلی که ما گفتیم. این برنامه وقتی تدوین شد. این ستاد تشکیل بشود و شش ماه فعالیت کند. کار به صورت چشمگیری پیش خواهد رفت. بعد بیائید همان را به مردم بگوئید. بگوئید این کارها را کردیم. آن کارها را کردیم. مردم در زندگی(خود) احساس می کنند. آن امید و خوشبختی به آینده که شما می خواهید در مردم باقی بماند، به طور کامل تأمین خواهد شد. یعنی به مردم گزارش داده بشود. و (البته) تعیین شاخص هایی هم برای ارزیابی باید باشد.»